Dilema romanului: raul mai mare sau raul mai mic?

M-am tinut departe de zona politica in ultimii ani din cauza dezgustului fata de incompetenta si mizeria caracteristica speciei numite politician. Dupa cursul abominabil al evenimentelor politice din ultima vreme, nu mai pot sa privesc indiferent ci trebuie sa ma implic. Trebuie sa spun ca datorita gandirii parazite a neamului romanesc ne aflam intr-o continua regresie. Da, exact, Romania nu ne-a facut-o nimeni din neant, nu am venit prin teleportare pe aceste meleaguri, prin urmare nu suntem deloc straini de starea deplorabila in care ne aflam.

Nu ne place “neamtul” pentru ca reprezinta tot ceea ce noi nu suntem. Ne uitam la el ca la un strain pentru ca nu ne recunoastem prezenta intr-o Romanie a “lucrului bine facut”. Ne simtim comfortabil in Romania letargiei, resemnarii si acceptarii sortii. Cum o da Dumnezeu, zicem… Nu! Nu avem o soarta prestabilita, noi ne facem viitorul din nerepetarea trecutul rosu, comunist. De ce nu vrem sa construim peste transeele sapate cu sange si sacrificiu de revolutionarii care ne-au oferit libertatea?

Nu ne place “neortodoxul” pentru ca ne sperie dictonul ACTA NON VERBA. Obisnuiti din scoala si apoi la serviciu cu sedintele interminabile de 3 ore, ne sperie eficienta intalnirilor de 15 minute si folosirea celorlalte 2 ore si 45 de minute pentru a gasi solutii si a actiona. Ne place sa ne lasam prada fotoliului de acasa si sa dam drumul in casa la circul politrucilor de la televizor. Consideram divertisment atacul la persoana si violenta fizica si verbala a unor analfabeti.

Preferam un plagiator, intotdeauna cu copiutele la el, in detrimentul unui elev silitor care a ajuns profesor de fizica si inspector scolar. Nu vrem reforma in invatamant, vrem Facultate fara BAC si tineri din ce in ce mai inculti care nu stiu nici cum se deschide o carte. Un popor prost e un popor usor de manipulat!

Nu vrem eliminarea coruptiei pentru ca ne place sa castigam bani usor si apreciem mogulii ca au fost destepti si au furat de la fraieri. Ne ne place profesionalismul ci adoram sa practicam pupincurismul pentru a avansa in cariera. Nu ne sustinem cu tarie punctul de vedere pentru ca vrem sa castigam de la oricine cate ceva.

Nu iesim in strada cu miile, in solidaritate cu fratii nostri de peste hotare carora li s-a ingradit dreptul la libera exprimare prin vot pentru ca complezenta e o stare de fapt. La fel letargia, amnezia si comfortul la umbra raului pe care il cunoastem, nu al binelui care poate veni.

Nu ne place “neamtul” pentru ca nu joaca teatrul, pentru ca nu ne minte uitandu-se in ochii nostri si nu ne imbata cu promisiuni desarte. E rezervat, e calculat, nu se hazardeaza in afirmatii nesustenabile. Degeaba, noua ne place omul cu gura larga, infometat de putere si de sustragere de bunuri morale si materiale. Noua e place sa fim mintiti frumos. Cumparam la kilogram preturi mici, sloganuri electorale, moaste, mila, sperante desarte si zambete false.

Analizand in detaliu firea noastra sovaielnica, supusa si puturoasa, care considera ca daca isi pleaca capul poate “sabia n-o sa-l taie”, probabil nici nu meritam o astfel de schimbare. Poate ca nu meritam un presedinte care sa faca tara sa mearga catre un progres economic, educational si al justitiei. Poate ca merita sa ne scaldam in continuare in mocirla comunista mascand o democratie care nici macar nu s-a nascut. Nu o acceptam si nu o recunoastem!

Totusi, este datoria mea sa va amintesc ce ne spun stramosii: Acum ori niciodata/Croieste-ti alta soarta/

Lupta pentru libertate/

Fii intelept/

Scoala si voteaza drept/

Nu mai fi indiferent.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s