Si o fost Deep Purple pi la noi..

qmwvs2180034-021.jpg

Aceasta nu este o cronica de concert obiectiva. Asta pentru ca nu pot sa nu fiu foarte subiectiva stiind ca si eu, nu chiar in aceeasi masura dar aproape ca si fanii care au crescut cu muzica Deep Purple, am asteptat un astfel de eveniment cu sufletul la gura.

La ora 6, doua siruri indiene tronau de partea dreapta si stanga a intrarii pe stadionul Cotroceni. Murmure, zumzete, intrebari, forfota si nerabdare… Eram asemeni unui roi de albine fertil si neincapator care poleniza muzica si dor de sunete. In fata scenei s-a format un arc compact de fiinte infometate dupa cei 5 Geniali Violacei. Nu se mai respira ci intr-o tacere monumentala se astepta Aparitia.
Inceputul a fost cat se poate de natural, Deep Purple lasand muzica sa vorbeasca in locul unor prezentari pompoase. Regalul de debut a fost
Pictures of Home. A urmat apoi o insiruire ametitoare de hituri precum Strange Kind Of Woman, Highway Star, My woman from Tokio, Hush, Space Truckin’
, fiecare prezentata succint si esential de catre un Ian Gillan care stia si cateva expresii romanesti.
Publicul a devenit
part of the band atunci cand a evitat momentele stanjenitoare de cadere de sunet fredonand intr-un glas piesele preferate. De altfel sunetul a prestat destul de bine. Iti era aproape imposibil sa ramai impasibil la ceea ce se intampla pe scena. Nu puteai decat sa te lasi purtat de muzica si sa uiti de orice inhibitii.
Fiecare artist avea acea lejeritate si acea naturalete care te indemna sa saluti din toata inima o asemenea alaturare de personalitati:
Steve Morse
a interpretat sigur pe sine si degajat, asa cum ii sade bine unui profesionist. Erau momente in care nu mai stiai daca intr-adevar foloseste ghitara pentru a scoate in afara spiritul muzicii care-l poseda sau doar deseneaza in aer acorduri.
Roger Glover
a fost spiritul dinamic si stralucitor care scoala publicul in picioare. A alergat si a fentat in joc de muzica fiecare coleg de trupa. Scena era un nor de fum sub picioarele sale.
Vocea
Ian Gillan s-a prezentat destul de bine desi cu unele carente pardonabile pe pasajele sustinute si inalte. Gurile rele spuneau ca piesa mult strigata, Child in Time
, nu a aparut in playlist pentru ca interpretarea sa nu ar fi fost foarte reusita. Mai mult inclin sa cred ca showul a fost destinat sa dinamizeze si sa umple de energie publicul pentru ca in final sa nu-l trimita la culcare.
Don Airey s-a prezentat genial ca intotdeauna, inchis in cometa sa de clape. Nu ne venea sa credem ca Genialii Violacei nu au venit straini de specificul tarii noastre si ca am putut auzi in soloul lui Airey fragmente din Rapsodia Romana
. De altfel un solo asa de bine structurat incat ne-a purtat prin toate genurile muzicale fiind uluiti de agilitatea degetelor si de frenezia cu care acestea ne atingeau sufletul.
The last but not the least,
Ian Paice, a fost acea voce vibrata si constanta care misca gazonul acoperit de sub picioarele noastre.

Dintr-o data ne-am trezit pur si simplu fredonand pasajul de ghitara de la Black Night: O O OO O OO OO/ OO/ OO. In curand toata masa de oameni care a umplut stadionul a cantat cursiv acest pasaj. Ulterior Steve Morse ne-a folosit ca ecou al solo-urilor sale si ne-am descurcat de minune.
Pe
Smoke on the Water deja toti oamenii dansau, se miscau intr-o coregrafie stiuta dinainte, parca repetata in eventualitatea acestui moment important

Impresia generala a fost aceea ca acest concert ne-a daruit exact ceea ce visam sa vedem pe plaiuri mioritice. Ne inclinam si multumim. Am putut trece in amintire inca un capitol important din muzica. La cat mai multe!

Reclame

Un gând despre &8222;Si o fost Deep Purple pi la noi..&8221;

  1. superrr tare:X pkt k nu am ajuns:(

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s